Не, няма грешка – оригиналното име на ястието е “тишпишти, много е

...
Не, няма грешка – оригиналното име на ястието е “тишпишти, много е
Коментари Харесай

Черпят с тишпишти на Главната, не пропускайте

Не, няма неточност – истинското име на ястието е  “тишпишти ”, много е сладко и извънредно вкусно. За феновете на сефарадската кухня то няма да е изненада, а за всички останали посетители на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела ” – почерпката на 14 май е безвъзмездна.

По време на Първото издание на панаира ползата към еврейската кухня бе максимален и всички ястия свършиха за по-малко от час. Сред най-предпочитаните бе традиционният  “пастел кон карне ”. Затова и тази година приятелите от еврейската общественост в Пловдив ще подготвят от тази вкусна баничка с месо и патладжан. 

Този понеделник всички ще могат да опитат и от обредния самун “хала ”, който по традиция се подготвя всеки петък (като предвещава идването на Шабат в събота),  както и  при специфични мотиви и празници в еврейския календар. Специалната питка “хала ” по традиция се „ наплита “ като козунак. Хлябът е извънредно мек, леко сладостен на усет и елементарен за подготвяне. 

Еврейската кухня пази хилядолетни обичаи, по тази причина довечера ще бъде показан и един от най-традиционните еврейски хлябове „ маца “. Това е безквасен самун, който се подготвя за празника „ Пасха “. Според преданието на еврейския народ, първата “маца ” е била направена още по времето на Мойсей. Когато Мойсей съобщил на евреите, че би трябвало да изоставен Египет, хората нямали нужното време, с цел да подготвят каквато и да е храна. Затова решили, че ще е най-добре да омесят самун.

По стичане на събитията обаче омесеният самун не съумява да втаса, по този начин те взимат невтасалия самун и потеглят на път. Хлябът наложително участва и на празничната вечеря „ седер “. Той се подготвя единствено от две съставки – вода и брашно от разнообразни типове житни култури. Според традицията на еврейската софра постоянно би трябвало да участват два типа храни – сладки и горчиви, като горчивите гозби са въплъщение на тежките години на израелския народ.

“Като поданици на Пловдив, дружно с нашите другари от другите етноси, ще покажем на света по какъв начин би трябвало да стане по-добър. Нека с  приятелите от Фондация „ Заедно “ да бъдем образец за човешки връзки, висока просветеност и просвета. “ Това споделя господин Светлозар Калев ръководител на ОЕ “Шалом ” в Пловдив и член на Конституционен съд на Фондация “Заедно ”, който кани всички през днешния ден на пл. “Аптека Марица ” на Деня на еврейската кухня.

Заключителната вечер на Панаира на кулинарното изкуство на 15 май  се провежда от турската общественост, още веднъж с начален час 17.30 ч. В края на тематичната вечер всички етноси ще се съберат, с цел да почерпят дружно гостите на етно панаира.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР